De eerste liefde...?

Door: Jaap Klop

De eerste liefde...?

Misschien denk je bij het lezen van deze titel: ‘Wat heeft dit te maken met Gods stem verstaan?’ In de voorbereiding bij het schrijven van dit artikel werd ik bepaald bij ‘de eerste liefde’. We kunnen hierover lezen in het Bijbelboek Openbaring. Dit begint met de apostel Johannes, die een geestelijke ervaring heeft. Hij ontmoet Jezus en Jezus geeft hem de opdracht om op te schrijven wat hij ziet en hoort en dat naar de zeven gemeenten in Asia te sturen. Eén van die gemeenten is de gemeente in Efeze en daarover lezen we in Openbaring 2:4-5: “Maar Ik heb tegen u dat u uw eerste liefde hebt verlaten. Bedenk dan van welke hoogte u bent gevallen en bekeer u en doe de eerste werken.” (HSV)

 

Wat is die eerste liefde?

Ze hebben de eerste liefde verlaten. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Wat ik vaak hoor is dat die eerste liefde gaat over onze eerste verliefde gevoelens, die we hadden toen we net tot geloof kwamen. Toch denk ik dat dit niet helemaal de lading dekt. 

 

In 1 Johannes 4:8-10,19 lezen we: “Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde. Hierin is de liefde van God aan ons geopenbaard, dat God Zijn eniggeboren Zoon in de wereld gezonden heeft, opdat wij zouden leven door Hem. Hierin is de liefde, niet dat wij God liefgehad hebben, maar dat Hij ons heeft liefgehad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden. (…) Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefgehad heeft.” (HSV)


In deze tekst staat de kern van waar de eerste liefde over gaat, namelijk vers 10 en 19: "... niet dat wij God liefgehad hebben, maar dat Hij ons heeft liefgehad..."

 

 “De eerste liefde gaat niet om onze liefde voor God, maar om Zijn liefde voor ons” 

 

De eerste liefde gaat niet om onze liefde voor God, maar om Zijn liefde voor ons. Het begint allemaal bij Hem. De wet wordt vervuld in deze twee geboden: ‘God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf.’ Wij kunnen in ons eigen streven nooit doen wat God van ons vraagt. Als dat wel zo was, dan had Jezus niet naar deze wereld hoeven komen…!



De eerste liefde...?

Terug naar Zijn liefde 
Terugkeren naar de eerste liefde is terugkeren naar het moment dat je je (weer) realiseert dat Hij naar jou toekwam en niet andersom. Soms kunnen we zo opgaan in ons eigen streven om goed te doen of heel druk bezig zijn met werken voor de Heer. Wat is het dan heerlijk om weer terug te gaan naar het geschenk dat Hij mij eerst lief heeft gehad. Het geeft ontspanning, opluchting zelfs: ‘Ik leef uit Hem en door Hem. Ik hoef het niet in eigen kracht te doen.’ 

 

Het vervult mij met Zijn liefde voor mij, mijn hart wordt weer zacht en ik ervaar Zijn rust, vrede, liefde en genade. Het maakt dat liefde voor Hem als vanzelf opborrelt en zorgt ervoor dat ik mijzelf en anderen ook lief kan hebben. Hem liefhebben is niet iets waar ik heel hard voor moet werken, maar wat ik ontvang. Wanneer ik Zijn liefde ervaar, gebeurt er iets in mijn eigen hart. Hem liefhebben boven alles begint bij Zijn liefde te ontvangen, aanvaarden en accepteren voor mijzelf. 

 

 “Het maakt dat liefde voor Hem als vanzelf opborrelt en zorgt ervoor dat ik mijzelf en anderen ook lief kan hebben.” 


We lazen net ook dat God liefde is. Het is niet iets wat Hij doet, het is wie Hij is. Het kenmerkt Zijn karakter en wezen. Misschien denk je wel: ‘Maar Hij is toch ook heilig?’ Ja, zeker! Maar het is geen heiligheid die een kloof teweegbrengt tussen jou en Hem. Hij heeft er alles voor over gehad om die kloof juist te dichten. Hij is heilig in Zijn liefde en Zijn liefde is heilig. Het staat niet los van elkaar. God is niet verdeeld in Zichzelf. God is puur en zuiver in alles wat Hij doet en wie Hij is. Zo is Zijn liefde dat ook. Hij roept ons Zelf op om in de eerste liefde te blijven; Zijn liefde voor jou en mij. 

 

De toon van Zijn woorden

In 1 Korinthiërs 13 lezen we onder andere dat we kunnen profeteren zonder liefde te hebben. Profeteren is Gods stem verstaan voor een ander. De Bijbel zegt dat zulk soort woorden zónder liefde klinken als een dreunende gong en een schelle cimbaal, oftewel; het is niet om aan te horen! De toon waarop je spreekt en de woorden die je kiest om te omschrijven wat Hij wil zeggen, maken of de boodschap en daarmee Zijn hart, op de juiste manier wordt weergegeven. Dit geldt uiteraard ook wanneer hij tot jou persoonlijk spreekt. 

 

“Het hart van God op een juiste manier leren kennen, ligt aan de basis voor het juist verstaan van Zijn stem.” 

 

Het hart van God op een juiste manier leren kennen, ligt aan de basis voor het juist verstaan van Zijn stem. Het beeld dat wij van de Heer hebben, bewust of onbewust, bepaalt voor een groot gedeelte hoe wij Hem horen.

 

Mijn gebed voor jou is daarom dat je de eerste liefde voor het eerst of opnieuw zult ervaren, want Hij houdt (eerst) van jou!