De puzzelstukjes voor Zuid-Afrika

Door: Ronald en Laureen

De puzzelstukjes voor Zuid-Afrika

In deze editie nemen Ronald & Laureen de Bruin ons mee in hun persoonlijke verhaal met God. Ronald (39) & Laureen (36) zijn in de zomer van 2019 getrouwd en sinds november 2022 trotse ouders van hun zoontje Daan. Ze hebben elkaar leren kennen via bijbelschool De Katapult, waar naast hun liefde voor elkaar ook hun passie voor God en hun hart voor kinderen nog meer opgebloeid is. Het vervolg van hun verhaal samen vond plaats binnen Jeugd met een Opdracht, waar God tot ze sprak over de nieuwe avonturen die ze aan mochten gaan…

 

Ronald: “Met de bruiloft net achter onze rug waren we eind 2019 aan het bidden over wat we het aankomende jaar mochten gaan doen. Beiden waren we in die tijd werkzaam binnen de buitenschoolse opvang en verlangend om te horen wat Hij wilde spreken tot ons over het nieuwe jaar dat voor ons lag; 2020. 

 

Even later kreeg ik totaal onverwachts een mailtje van de Children At Risk (CAR) school van Jeugd met een Opdracht, de organisatie waar we beiden voorheen al de Discipelschap Training School (DTS) hadden gevolgd. Ze legden mij de vraag voor of ik het komende seizoen zou willen helpen bij het leiden van deze school. Dit betekende dat ik studenten van over heel de wereld zou mogen trainen om te werken met kinderen in nood. Tijdens mijn outreaches naar Brazilië had ik al eerder kennisgemaakt met CAR en heb ik de realiteit van armoede, gebrokenheid en onrecht onder kinderen gezien en ervaren. Wat een kans om nu vanuit Nederland bij deze school betrokken te zijn! Dus… count me in!

 

De school ging van start en ik mocht onder andere deelgenoot zijn van de online gastles die Theo & Jinke de Jong gaven. Dit mooie echtpaar - oorspronkelijk Fries, maar inmiddels gesetteld in Zuid-Afrika -  sprak over het project ‘The Light House’, dat ze hebben opgezet in de omgeving waar ze nu wonen. En laat ‘Light House’ nu ook de naam zijn van het project waar ik in Brazilië meerdere malen aan bij heb mogen dragen. Mijn aandacht was getrokken door dit prachtkoppel en door wat zij voor de kinderen in Zuid-Afrika betekenen. Te midden van de verdrietige, zware en vaak uitzichtloze omstandigheden waar deze kinderen en jongeren zich in bevinden brengen Theo en Jinke hoop en blijdschap, door het goede nieuws van het Evangelie met ze te delen. 

 



De puzzelstukjes voor Zuid-Afrika

Zonder al teveel van mijn enthousiasme prijs te geven heb ik Laureen overtuigd om de volgende dag samen in te loggen bij hun volgende online les. (Eén van de voordelen van het flexibele thuiswerken waar Laureen in die tijd mee te maken had.) Wat was ik benieuwd naar haar reactie! En ja, ook haar hart begon sneller te kloppen toen ze over het project hoorde. Dit was precies het antwoord op de vragen die er in haar hart al leefden: ‘Wat is mijn visie? Hoe kan ik anderen vertellen wat er op mijn hart ligt?’ Dit was het! Dit project gaf woorden aan de verlangens van ons hart. Wat werden we hier blij van!

 

 “Dit project gaf woorden aan de verlangens van ons hart.”

 

En zo begon ons nieuwe avontuur, op weg naar Afrika. Een hele omschakeling, om onszelf te gaan voorbereiden op deze enorme verandering. Maar we wisten dat God gesproken had. En, niet alleen door deze lessen heen, maar al veel eerder. Want tijdens een conferentie in 2012 had Laureen al een woord van iemand gekregen over Zuid-Afrika. En hoe bijzonder… dat ík die persoon mocht zijn! Hoewel we elkaar destijds nog niet kenden, moest ik aan dit land denken toen ik voor haar bad. Ook al kon Laureen op dat moment het woord nog niet begrijpen, nu vielen ook de puzzelstukjes van onze eerste ontmoeting samen. Wauw!

 

“Nu vielen ook de puzzelstukjes van onze eerste ontmoeting samen.”

 

Ook sprak God door een aantal Bijbelteksten tot ons. Tijdens mijn laatste outreach in Brazilië had ik de volgende tekst meegekregen: “Mijn plannen zijn niet dezelfde als die van u en Mijn gedachten zijn niet uw gedachten. Net zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan die van u. Evenzo zijn Mijn gedachten hoger dan de uwe.” (Jes. 55:8-9) 

 

Nog voordat Laureen onze plannen rondom Zuid-Afrika gedeeld had, sprak haar vriendin uit dat ze geloofde dat God grote plannen voor ons had en dat Hij enthousiast was om ze met ons te delen. Het zou een hoopvolle toekomst zijn, een toekomst waar Hij de weg van aan het voorbereiden was. Precies wat er in de tekst in Jesaja 55 staat. Wat een bemoediging dat God tot ons beiden had gesproken door deze tekst. En wat een bevestiging dat God ons riep!

 

Jes. 43:18-19 “Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie, Ik maak iets nieuws, nu zal het ontkiemen. Zult u dat niet weten?”

 

Ja, God was met iets nieuws bezig en Hij sprak erover tot ons. Wat een bemoediging dat als wij Hem uitnodigen, Hij ons ook antwoordt. Hij is erbij!”