De stem van Zijn hart leren kennen

Door: Diane van der Kubbe

De stem van Zijn hart leren kennen

“Samuël, Samuël!” Tot drie keer toe riep God Samuel, met een hoorbare stem. Om van te dromen als je op een belangrijk kruispunt staat en een beslissing moet maken. Veel vaker spreekt onze Vader met een zachte stem in ons hart. Het dwingt ons om het overige geluid naar de achtergrond te laten verdwijnen en ons te focussen op wat Hij zegt. Om alle aandacht en concentratie op Hem te richten. 

 

Hij spreekt als een fluistering, als de wind die door je haren strijkt. Ongrijpbaar, maar zo tastbaar.

 

Een hoorbare stem trekt je met kracht naar Hem toe. Vaak omdat de omstandigheden dat op dat moment vragen. Zoals in het voorbeeld van Samuel. Een zachte stem daarentegen vraagt actie van jouw kant. Elke keer opnieuw je blik op Jezus richten en je aandacht naar Hem. Wat zegt Hij eigenlijk? Die zachte stem, die je naar Zijn hart trekt, ontluikt nieuw leven. Daar vindt groei plaats, een relatie. Het draait om intimiteit met de Heer, waardoor je steeds beter Zijn stem leert verstaan. 

 

Als tiener bracht ik veel tijd in stilte door. Het duurde vaak geruime tijd voor ik echt stil was. Meestal liet de Vader dan iets van Zijn gedachten zien in mijn hart. Hoe meer ik oefende, hoe korter ik stil hoefde te zijn, en hoe sneller ik Zijn stem herkende. Na jaren hoorde ik Zijn stem en merkte ik Zijn aanwezigheid ook zonder dat ik stil werd. Midden in de ruis van alle dag.

 

Een vriendschap ontstaat door veel tijd met elkaar door te brengen en met elkaar te praten. Je leert iemands hart kennen en gaat zelfs een stukje ontdekken van de gedachtegang van een ander. 

 

“Met regelmaat spreekt de Vader over een patiënt in mijn spreekkamer.” > 

 



De stem van Zijn hart leren kennen

Gedurende de dag vraag ik regelmatig aan de Vader hoe Hij denkt over hetgeen op mijn pad komt. Dat kan heel praktisch zijn: over het avondeten en afspraakjes van de kinderen, maar ook relationeel: voor wie ik vandaag wat mag betekenen, door een appje te sturen of even te bellen. En met regelmaat spreekt de Vader over een patiënt in mijn spreekkamer (als huisarts). Dat het goed is om door te vragen hoe het nu écht met iemand gaat of hoe het is afgelopen met de klachten van het vorige bezoek. Vaak met verrassend mooie gesprekken en uitkomsten tot gevolg. 

 

Dit praktische, alledaagse, is wandelen met Jezus. Als geliefde discipel aan Zijn zijde. 


Psalm 5:4 “In de morgen, Heer, hoort U mijn stem. In de morgen wend ik mij tot U en wacht.”