Gods stem verstaan als ‘zekere discipelen’

Door: Albert van der Heide

Gods stem verstaan als ‘zekere discipelen’

Kunnen wij Gods stem verstaan?

Het verstaan van Gods stem is voor veel christenen een abstract begrip. We geloven zeker in het bestaan van God. We gaan naar de kerk. We bidden voor ons eten. We zingen onze liederen of psalmen. In bijzondere momenten ervaren we iets van God. Meestal als het moeilijk is of er tegenslag of ziekte in het leven is gekomen. Dan gaan we Hem persoonlijk zoeken en dankzij Zijn oneindige genade is Hij daar dan ook voor ons. 

 

De Bijbel echter leert ons dat God voortdurend met ons in connectie wil leven. Anders blijven we die oudste zoon uit Lukas 15, die altijd aan het werk was voor de Vader, maar zich eigenlijk niet realiseerde wat de Vader hem wilde geven. (Luk 15:31)

 

 “De Bijbel echter leert ons dat God voortdurend met ons in connectie wil leven.” 

 

In dit artikel is de basisvraag: “Kunnen wij mensen, individuele gelovigen, mensen zoals u en ik Gods stem verstaan”? Een vraag die misschien beter wordt geformuleerd als we zeggen: “Spreekt God nog steeds?” Want dat is de vraag die we als eerste mogen onderzoeken. Spreekt God nog steeds, want als dat zo is, dan is de volgende vraag of wij Hem ook kunnen verstaan.

 

De openbaring van het nieuwe verbond!

Ik denk dat de Bijbel op heel veel plaatsen aantoont dat God een sprekende God is. Het belangrijkste daarin is, een begrip te hebben van de openbaring van het nieuwe verbond, zoals Petrus dat in Handelingen 2 uitlegt waar hij de woorden van Joel 2:28-29 aanhaalt:



Gods stem verstaan als ‘zekere discipelen’

“En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw jongemannen zullen visioenen zien en uw ouderen zullen dromen dromen. En ook op Mijn dienaren en op Mijn dienaressen zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten en zij zullen profeteren.” (Hand 2:17-18)

 

Petrus zegt hier dat vanaf de tijd die die dag is aangebroken, de tijd is dat de Geest wordt uitgestort op alle vlees. En die uitstorting van Gods Geest uit zich dan in het ontvangen van visioenen, dromen en profetieën. Als de Geest beschikbaar is voor alle vlees, door het offer van Jezus wat ons heiligt, dan betekent dat feitelijk dat iedereen Gods Geest kan ontvangen in de mate zoals Johannes de Doper, Elia, David of Samuël dat kon onder het oude verbond. 

 

En dat blijkt ook waar te zijn zoals de Bijbel bevestigt op vele plaatsen. Jakobus legt uit dat wij nieuw testamentische gelovigen zijn, mensen net als Elia (Jak 5:17). Jezus Zelf zegt dat de kleinste onder dit nieuwe verbond zelfs ‘groter’ is dan Johannes de Doper. 

 

Dus het antwoord op onze vragen is; ja God spreekt, en Hij spreekt tot ons die in Hem geloven. Hij wil Zijn geheimenissen met ons delen. Hij wil Zijn hart kwijt. De dromen en plannen die Hij over ons heeft, wil Hij in ons leven uitwerken (Ps. 139:16-17).

 

Een ‘zekere’ discipel, luisterde naar God

Een mooi voorbeeld uit de Bijbel vind ik het verhaal van Ananias: “En er was een zekere discipel in Damascus van wie de naam Ananias was; en de Heere zei tegen hem in een visioen: Ananias! En hij zei: Zie, hier ben ik, Heere.” (Hand. 9:10)

 

Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. Contact