Het herkennen van Zijn stem vraagt oefening

Door: Ministry team (F)Luister

Het herkennen van Zijn stem vraagt oefening

Dat God een God is Die wil spreken, kunnen we door heel de Bijbel heen lezen. De vraag is of wij wel de tijd en rust nemen om te luisteren en te horen wat Hij wil zeggen.

 

In 1 Samuël 3 lezen we dat Samuël tot drie keer toe geroepen wordt door God, maar dat hij de stem van God niet herkent. Samuël denkt dat Eli hem roept.

 

Blijkbaar moeten wij – net als Samuël - ook oefenen in het herkennen van Gods stem. Daarom geven we hieronder een aantal praktische opdrachten, waarmee je dit kunt doen:

 

Voorbereiding:

  • Schrijf eerst alles op wat er nog in je hoofd zit: dingen die je nog moet doen die dag, boodschappen, mails versturen, appjes beantwoorden etc. Maar misschien ook iets waar je je zorgen over maakt, gedachtenspinsels die je bezig houden.
  • Schrijf ook je emoties op; waar ben je blij, verdrietig, boos of teleurgesteld over? 

 

Luisteren:

  • Als je hoofd ‘leeg’ is, vraag dan aan God wat Hij tot jou wil zeggen. Soms moet je denken aan een tekst uit de Bijbel of brengt Hij iemand in je gedachten. En soms mag je ook gewoon even bij Hem zijn en ervaar je Zijn warmte en liefde.
  • Ook kan je oefenen om te luisteren tijdens een tijd van aanbidding. Aanbid God, vertel Hem hoeveel je van Hem houdt, hoe groot en machtig Hij is. Spreek uit dat Hij jouw Redder, Bevrijder en Geneesheer is. Dat kan door zelf liederen te zingen, maar ook door naar mooie aanbiddingsmuziek te luisteren, of een psalm hardop uit te spreken. Schrijf ondertussen de namen op van bijvoorbeeld je huisgenoten of goede vrienden en vraag God wat je aan hen mag doorgeven. Soms moet je denken aan een tekst, of zie je een beeld/ plaatje, of ontvang je een woord van kennis of wijsheid (iets dat je vanuit jezelf niet zou kunnen weten over die ander). Schrijf alles op!

 

Wat zou het mooi zijn als je de bemoediging ook aan de ander door wilt geven. ‘Ik heb de indruk dat God je wil bemoedigen met…’ Vraag dan of de persoon ook echt bemoedigd is en/ of zichzelf herkent in wat je hebt gedeeld. Op die manier kan je blijven oefenen en groeien in het herkennen van Gods stem.

 

‘Leer mij Heer, om te horen wat U zegt!’



Het herkennen van Zijn stem vraagt oefening

Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. Contact