Indrukken toetsen

Door: Wim Kamphorst

Indrukken toetsen

Profetische indrukken toetsen

 

Inleiding

Profetie is een thema dat in de kerkgeschiedenis continu langskomt. En dat is ook logisch, want Paulus, een apostel van Jezus Christus, roept de gemeenten op om te streven naar de gaven en vooral naar profetie. Toch zijn er veel leiders die over dit thema struikelen. Profetie kan namelijk naast een zegen ook iets zijn dat schade aanbrengt. Er gaan veel mensen rond die aan het proberen zijn om te profeteren, maar - bewust of onbewust - valse profetieën verkondigen. Daarom is het belangrijk dat iedere gelovige de basis kent, hoe je een profetisch woord kunt toetsen. 

 

Zodra we van binnenuit of via iemand anders een indruk ontvangen waarvan we denken dat het van de Heilige Geest zou kunnen zijn, beginnen we al met toetsen. Dit toetsen doen we op verschillende fronten. We bekijken het ontvangen van de indruk als het ware via verschillende invalshoeken. Met als doel om te beoordelen of de indruk daadwerkelijk van God zou kunnen komen. 

 

1. De Bijbel 

De meest gebruikte manier om een ontvangen indruk te toetsen is natuurlijk de Bijbel. Maar hoe doe je dat? Ga je bij elke indruk de Bijbel van Genesis tot Openbaringen lezen? Ook al is het aan te raden om de Bijbel van begin tot eind te lezen, je gaat het waarschijnlijk niet volhouden om dat bij elke ontvangen indruk te doen. Daarom raden wij je aan om ook los van het toetsen van indrukken de Bijbel te lezen. Hoe beter je de Gods Woord kent, hoe makkelijker je kunt toetsen op het moment dat je dat nodig hebt. De Heilige Geest kan je dan ook teksten in gedachten brengen. Ken je de Bijbel niet zo goed, dan kan je natuurlijk ook altijd andere mensen vragen om in de Bijbel mee te kijken. Samen met andere gelovigen weet je namelijk altijd meer en kan je dus beter toetsen. 

 

In de Bijbel staan natuurlijk niet letterlijk alle antwoorden. Als jij een indruk ontvangt om een cursus, studie of baan op te pakken bijvoorbeeld, dan staat die specifieke cursus, studie of baan niet in de Bijbel beschreven. Daarom is het goed om de lijnen van de Bijbel ontdekken. Een lijn kan bijvoorbeeld zijn dat je als gelovige zelf moet discipelen en je ook moet laten discipelen, dat het goed is om te trainen en oefenen om te groeien. Dit is een thema dat heel vaak voorkomt in de Bijbel. Door deze teksten op te zoeken en te lezen, kan je ook toetsen of je indruk op één lijn ligt met wat de Bijbel je leert. Als je ontdekt dat je indruk overeenkomt met Gods Woord, dan mag je ook om bevestiging vragen aan God. Welke school? Welk Cursus? Wanneer? Hoe? Dat zijn allemaal vragen die je aan Hem kunt stellen. Hij zal op Zijn tijd zeker antwoorden als je indruk van Hem komt. 

 

2. Zijn karakter en natuur

Niet alles staat dus letterlijk in de Bijbel omschreven, maar wel alles staat geschreven in het boek van het leven. Maar daar kunnen we niet altijd in kijken. Dus kunnen we onszelf afvragen; klopt de indruk met ‘de Geest van de Bijbel’? We kunnen een ontvangen indruk toetsen door te kijken naar de bron. Waar kwam de ontvangen indruk vandaan? Was het tijdens stille tijd? Aanbidding? Een dienst? In de natuur? Waar kwam het vandaan? Als de brenger van de boodschap veroordelend is, of boos, of trots, dan kunnen we zeggen dat dat niet in lijn is met de Geest van de Bijbel. God houdt namelijk van Zijn kinderen. Jezus heeft ons gerechtvaardigd met Zijn bloed en de Heilige Geest is onze Trooster. Het past niet om indrukken van veroordeling te ontvangen, als we weten dat we gerechtvaardigd zijn door Zijn bloed. De bron waar de indruk vandaan komt, klopt dan niet met de Geest van de Bijbel. 

 

Een veilige manier om een ontvangen indruk te toetsen is om te kijken naar Jezus. Zou Hij dit kunnen zeggen? Zou Hij dit kunnen doen? Past deze indruk met Zijn karakter en Zijn natuur? Als het antwoord nee is, dan mag je per direct de ontvangen indruk weggooien ofwel ‘door het toilet spoelen’. We lezen in de Bijbel namelijk dat de Heilige Geest de dingen van Jezus neemt en aan ons geeft. We kunnen dus heel veel toetsen door naar Jezus’ karakter te kijken, naar wie en hoe Hij is. 

 

3. Geestelijke ouders/ oudsten

In de Bijbel komen oudsten voor. Dat zijn mensen die volwassener zijn in het geloof dan jijzelf. Ik ken Jezus inmiddels 23 jaar, maar ik ken ook mensen die Jezus al 50 jaar kennen. Deze mensen zijn - als ze geen schipbreuk hebben geleden in hun geloof - vaak een stuk verder in de volwassenheid op geestelijk vlak. Je kunt ze ook wel geestelijke ouders noemen; mensen die liefde voor je hebben en in je geloofsleven met je mee willen kijken. Deze mensen hebben we eigenlijk allemaal nodig in ons leven. Als je dus geen oudsten om je heen hebt in je netwerk, probeer er dan één of twee te vinden. Zij kunnen je ook helpen met het toetsen van profetische indrukken. 

 

De oudsten kunnen je ontvangen indrukken toetsen dankzij hun Bijbelse kennis, hun eigen ervaringen met Jezus’ karakter en natuur, maar ook hun eigen levenservaring en persoonlijke relatie met Jezus, God en de Heilige Geest, en hun relatie met jou.

 

4. Bevestigingen

God hoeft natuurlijk niet elke keer drie keer te spreken over hetzelfde onderwerp, voordat we het woord van Hem aannemen. Maar we mogen wel zonder schaamte en schuldgevoelens bevestigingen vragen aan God. Zeker als het gaat om keuzes of beslissingen die impact hebben op je eigen leven of dat van anderen. 

 

De bevestigingen komen vaak op verschillende manieren. Een situatie die je aanspreekt, een Bijbeltekst, droom, visioen, indruk via een andere persoon, een lied… Er zijn zoveel mogelijkheden waarop God tot je kan spreken. En de kunst is om de bevestiging niet op te zoeken. Probeer daar zelf dus niet achteraan te gaan jagen, als je God om bevestiging hebt gevraagd, maar laat je indruk los en geef het in vertrouwen aan Hem. Hij zal je wel bevestigen (of niet). 

 

 



Indrukken toetsen

5. Ernaar handelen

We kunnen een ontvangen indruk ook toetsen door het gewoon te gaan doen. Dat wil zeggen, een klein stapje in die richting gaan bewegen. Bijvoorbeeld: je krijgt een indruk dat je (later) mag gaan spreken in kerken. Dat kan een indruk zijn van de Heilige Geest. Je kunt deze indruk toetsen door klein te beginnen en te proeven of het van God is, door bijvoorbeeld een getuigenis te delen, of een korte preek voor te bereiden. Terwijl je bezig bent om te toetsen of je ontvangen indruk van God is, ga je ook als het ware ‘proefdraaien’ bij God. Ondertussen kan je aanvoelen, ontdekken en aftasten of deze stappen je dichter bij God brengen of juist meer afstand creëren. Komt er meer afstand in jouw persoonlijke relatie met Jezus, dan is er een grote kans dat je de ontvangen indruk weg kunt gooien en ’door het toilet kunt spoelen’. 

 

6. Geestelijke kast

Er bestaat natuurlijk geen geestelijke kast, maar het beeld van een kast kan ons wel helpen hoe we met een indruk om kunnen gaan. Soms kan het namelijk zijn dat je na het toetsen van een indruk weet dat het van God zou kunnen zijn, maar dat je er op dat moment nog niet naar kunt handelen of dat het de tijd daar nog niet voor is. Deze indrukken kan je als het ware opbergen in de kast, even parkeren en laten voor wat het is. 

 

Als de indruk wel van God kwam, dan kan het maar zo zijn dat je na maanden of jaren alsnog een bevestiging krijgt. Een indruk die aansluit op de indruk die je in je ‘geestelijke kast’ hebt opgeborgen.  

Sommige mensen bewaren alle indrukken in hun ‘kast’, voor het geval dat… Zelf heb ik de voorkeur om alles wat niet door het toetsen heen komt weg te gooien en alleen de indrukken te bewaren waarvan ik nog niet zeker weet wat God er eventueel mee wil zeggen. Maar dat is persoonlijk! 

 

Tot slot

Wees in ieder geval niet bang om indrukken weg te doen als ze niet in lijn zijn met wie God is en ga tegelijkertijd serieus om met indrukken die je ontvangt, want een kleine indruk kan soms een grote impact hebben op je eigen leven of dat van iemand anders. Neem het daarom serieus en gebruik de verschillende manieren waarop je de indrukken kunt toetsen. 

 

Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. Contact