Kinderen en Gods stem

Door: Joanneke Koster

Kinderen en Gods stem

‘Oefen de jongeman overeenkomstig zijn levensweg, ook als hij oud geworden is, zal hij daar niet van afwijken.’ (Spreuken 22:6)

 

Wauw, wat een belofte, toch? Als wij onze kinderen al jong onderwijzen, dan belooft Gods Woord dat ze daar niet van af zullen wijken als ze oud geworden zijn. Maar hoe onderwijzen we onze kinderen? 

 

Leef je kinderen voor

Het begint met het voorleven. Wat wij doen, doen onze kinderen ook. Als wij als ouders veel ruzie maken, gaan onze kinderen dit ook als normaal zien. Maar als we vergeving aan elkaar vragen en proberen de vrede in ons huis te behouden, dan is dat ook wat onze kinderen zien. Opvoeden is voorleven. Als wij als ouders zelden onze bijbel aanraken, zelden met onze kinderen bidden etc., dan zullen onze kinderen dit ook niet gaan doen. Ze zien dan niet aan ons dat het onderhouden van onze relatie van God belangrijk voor ons is.


Maar als we juist ook uit de Bijbel lezen waar de kinderen bij zijn, samen met ze bidden als we als gezin tegen problemen aanlopen, de zieken om ons heen de handen opleggen, samen God danken als we mooie dingen meemaken, dan gaan kinderen dit als normaal zien in hun leven. Ze gaan ervaren dat God een levende God is en dat Hij altijd bij hen is, waardoor ze Hem niet los zullen laten in hun ouderdom (Spreuken 22:6).


Zo is het ook met het verstaan van God stem. Als onze kinderen al jong leren om Gods stem te verstaan, dan heeft dit zoveel impact op hun leven!

 

‘Opvoeden is voorleven.’ 

 

 

 



Kinderen en Gods stem

Bid samen met je kinderen
Ik lees nu het boekje ‘Met de ogen en oren open’ van Jennifer Toledo samen met mijn kinderen. Ik leer er zelf ook weer veel van. Elke keer neem ik een ander kind apart zodra ze naar bed gaan, om samen te lezen en het daarna ook praktisch te maken. Zelf heb ik een schriftje waarin ik de woorden opschrijf die God tot mij spreekt. Ik heb daarom ook voor alle drie mijn kinderen een schriftje gekocht. Hier kunnen we nu al woorden, beelden, dromen etc. inschrijven die ze van God krijgen.

Onze Juda was eerder vaak bang als hij alleen in zijn slaapkamer was. Toen we voor het eerst aan God vroegen of Hij een plaatje aan Juda wilde geven, zei hij gelijk daarna: ‘Ik zie een moederpoes, met allemaal kleine poesjes’. Ik vroeg aan hem of hij ook een idee had wat God hiermee wilde zeggen. Met volle overtuiging zei Juda: ‘Ik denk dat de Here God wil zeggen dat Hij als een moederpoes is, waar ik veilig mag zijn en dat ik daarom niet bang hoef te zijn’. Dit beeld heeft hij tot op de dag van vandaag nog heel helder voor ogen. Het is zo mooi om te zien hoe God tot kinderen spreekt met plaatjes en beelden die passen in hun belevingswereld.

 

Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. Contact 

 

‘Ik denk dat de Here God wil zeggen dat Hij als een moederpoes is, waar ik veilig mag zijn.’  

 

 

 

Kinderen hebben Dezelfde Heilige Geest 
‘Kinderen hebben geen kleinere Heilige Geest’, is een titel van een ander prachtig boek. Deze titel zegt al zoveel, want onze kinderen hebben geen kleinere Heilige Geest dan volwassenen. Onze kinderen zijn vaak zelfs nog ontvankelijker voor wat Gods Geest wil zeggen, dan wij als volwassenen, omdat zij niet zoveel belemmerende gedachten hebben in hun hoofd.

Ik wil jullie echt uitdagen om samen met jullie kinderen tijd te nemen om Gods stem te verstaan. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen. Onze kinderen kunnen prachtige, bemoedigende en rake plaatjes en woorden krijgen voor andere kinderen of volwassenen. Het boekje ‘Met de ogen en oren open’ kan hier een heel mooi hulpmiddel bij zijn. Maar ook de oefeningen en tips in dit magazine, kun je samen praktisch maken met je kinderen. Ze begrijpen veel meer dan wij soms denken. God spreekt zo mooi tot en door de kinderen, als wij ze hierin onderwijzen en meenemen door het voor te leven!