Leren luisteren; door vallen en opstaan

Door: Jaap

Leren luisteren; door vallen en opstaan

In de vorige edities hebben we het erover gehad dat God verlangt naar relatie met jou en mij en dat communicatie in een relatie heel belangrijk is. Als mens bestaan we uit een geest, ziel en lichaam. Op het moment dat we tot geloof komen, komt de Heilige Geest in ons wonen. De Bijbel noemt dit ‘opnieuw geboren worden’. Dit is een geestelijke geboorte. Onze geest komt tot leven door de Heilige Geest die nu in ons woont. En doordat Hij in ons woont, is het mogelijk om Zijn stem te verstaan. Toch kunnen we soms al heel lang in God geloven en misschien nog nooit Zijn stem hebben verstaan. 

 

De Bijbel zegt in Johannes 10:27 ‘Mijn schapen horen Mijn stem en Ik ken ze en zij volgen Mij’ (HSV). Of je je er bewust van bent of niet, je mag ervan uitgaan dat je Zijn stem al lang hoort. De schapen in dit verhaal staan namelijk voor degenen die geloven. 

 

Nu Jezus niet langer meer fysiek hier op aarde is, kunnen wij Zijn stem toch nog steeds verstaan door de Heilige Geest. Jezus zegt namelijk in Johannes 14:16 ‘En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid…’ (HSV).

 

Geestelijke communicatie

In de andere artikelen in dit magazine kan je meer lezen over hoe je Gods stem kunt leren verstaan. Wat ik daar kort over wil zeggen, is dat God meestal niet met een hoorbare stem spreekt, maar vaak met een zachte, innerlijke stem. Zijn Heilige Geest woont in ons en communiceert met onze geest. De primaire taal van de Heilige Geest is dus niet Nederlands of Engels, maar is een geestelijke communicatie tussen Zijn Geest en onze geest. Dit is dus meestal niet een spreken dat je met je fysieke oren kunt horen.

 

‘Zijn Heilige Geest woont in ons en communiceert met onze geest.’ 

 

Een heel belangrijke bron om God te leren kennen en Zijn stem te leren verstaan is natuurlijk de Bijbel. De Bijbel geeft ons aanwijzingen en richtlijnen, en geeft ons moed en hoop om de dingen na te jagen die God voor ons als gelovigen bedoeld heeft. 

 

Lukas 11:9-13 ‘En Ik zeg u: Bid, en u zal gegeven worden; zoek, en u zult vinden; klop, en er zal voor u opengedaan worden. Want ieder die bidt, die ontvangt; wie zoekt, die vindt; en wie klopt, voor hem zal er opengedaan worden. Welke vader onder u zal aan zijn zoon, als hij hem om brood vraagt, een steen geven, of ook als hij om een vis vraagt, hem in plaats van een vis een slang geven, of ook als hij om een ei vraagt, hem een schorpioen geven? Als u die slecht bent, uw kinderen dus goede gaven weet te geven, hoeveel te meer zal de hemelse Vader de Heilige Geest geven aan hen die tot Hem bidden?’ (HSV)

 

Een goede Vader

In Lukas 11 kunnen we lezen dat God een goede Vader is en dat Hij ons zal leiden, dus niet misleiden. Ook in het verstaan van Zijn stem mogen we erop vertrouwen dat Hij ons zal leiden. Hij is onze Vader en wij zijn Zijn kinderen. 

 

 ‘Ook in het verstaan van Zijn stem mogen we erop vertrouwen dat Hij ons zal leiden.’ 

 

Het vraagt ook actie van ons; door te gaan bidden, kloppen, zoeken en vervolgens te leren luisteren naar wat Hij zegt. We moeten hierin niet passief zijn. 

 

Daarnaast moeten we ook niet bang zijn om fouten te maken. We hebben namelijk een goede Vader, Die ons graag helpt. Denk maar aan hoe wij als mensen in alles moeten leren en groeien. Als een klein kindje leert lopen, zijn de ouders verheugd over de pogingen die het onderneemt om te leren lopen. Al zet het kleintje maar één stap en valt het daarna meteen op de grond, dan wordt dat ene stapje gevierd en niet de val benadrukt of afgestraft. 

 

Vallen en opstaan

Ieder van ons heeft moeten leren door vallen en opstaan. Vallen is niet per se falen. We mogen weer opstaan en het opnieuw proberen. God Zelf heeft het zo bedacht en bedoeld dat we in deze wereld komen als een klein baby’tje, dat compleet afhankelijk is van anderen. Dit baby’tje heeft alle potentie in zich om op te groeien tot volwassenheid. Maar dat gebeurt geleidelijk en vaak in kleine stapjes. 

 

‘Vallen is niet per se falen.’ 

 

In geestelijk opzicht is dit niet anders. Niemand is in één keer geestelijk volwassen. We groeien stapje voor stapje. En dit zal ons hele leven doorgaan. We kunnen namelijk altijd meer op Jezus gaan lijken en we kunnen ook altijd beter Zijn stem leren verstaan. Hierin zijn we niet alleen; de Heilige Geest is onze Helper. Hij wil en zal actief betrokken zijn bij ons groeiproces. Vraag aan Hem, verwacht Hem en luister! 

 



Leren luisteren; door vallen en opstaan