Leven in verbondenheid met mijn Gids

Cor Veldhoen

Leven in verbondenheid met mijn Gids

Bij het begrip ‘stille tijd’ denken wij vaak aan stilte, tijd apart gezet, alleen zijn met God,... Maar onze tijd met God, waarin we luisteren naar Zijn stem, kan er zo veelzijdig uitzien. In deze editie horen we hoe Cor Veldhoen hier vorm aan geeft. Cor is getrouwd met Liesbeth en mag vader zijn van hun twee zonen Luca (23 jr) en Sacha (20 jr). Samen met Liesbeth runt hij hun eigen bedrijf Frites & Zo, een mobiele verkoopwagen waarmee zij stad en land afreizen.

 

Cor: Hoe bijzonder is het dat juist ik gevraagd word om wat te schrijven over mijn stille tijd met God, aangezien ik daar niet speciale tijdsmomenten voor inplan, zoals sommigen dat heel gedisciplineerd doen. 

 

Stille tijd is voor mij in feite luisteren naar Gods stem.

 

Gedurende de dag ben ik in contact met mijn Hemelse Vader; door muziek, het luisteren naar een preek, in mijn gedachten, of tijdens het lezen en bidden. Ook wanneer ik mij voorbereid op een spreekbeurt, die met enige regelmaat gepland staat in diverse kerken, wacht ik op wat de Heer mij laat zien of horen, zodat ik weet waar ik over mag spreken. Vaak gebeurt dat als ik ‘s avonds op bed lig of in een droom. In alle rust dus, weg van alle beslommeringen van de dag.

 

In mijn verkoopwagen hangt een bordje met de volgende tekst:  ‘Al ken ik de weg niet, die God met mij gaat; ik ken wel mijn Gids’.

 

Een gids die mensen rondleidt in bijvoorbeeld een stad, kun je het best verstaan door dichtbij hem te blijven. Zo is het ook met mijn stille tijd. Misschien houd ik die niet altijd in stilte, maar wel in nauwe verbondenheid met Hem, om zo te ontdekken welke weg mijn Gids (Jezus) voor mij heeft.

 

Johannes 15 is daarbij een helpend Bijbelgedeelte. Hierin wordt verteld over de ware wijnstok en hoe belangrijk het is om in Hem te blijven, om vervolgens vrucht te mogen dragen. Want dat is onze grote opdracht; Gods Koninkrijk verkondigen en zichtbaar maken in onze omgeving. Hetzij vanuit de stilte, hetzij te midden van de hectiek van deze wereld.

 

Zoals wij onlangs zongen tijdens een dienst waarin ik mocht spreken:

 

“HEER, ai, maak mij Uwe wegen, Door Uw woord en Geest bekend;
Leer mij, hoe die zijn gelegen, En waarheen G' Uw treden wendt,
Leid mij in Uw waarheid, leer ijverig mij Uw wet betrachten;
Want Gij zijt mijn heil, o HEER, 'k Blijf U al den dag verwachten.” 

 

(Psalm 25, vers 2)