Luisteren met de oren van je binnenste

Door: Wendy Visser

Luisteren met de oren van je binnenste

God spreekt! Door de Bijbel, een gevoel, dromen, een lied, een fluistering in je hart, plaatjes, andere mensen, etc. Maar spreekt God ook al tot kinderen? Kunnen zij ook Gods stem verstaan? Ja, juist! Juist door hun onbevangenheid staan kinderen vaak meer open voor de stem van God dan wij als volwassenen.

 

In Matt 11:25 staat: “In die tijd antwoordde Jezus en zei: Ik dank U, Vader, Heere van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt, en ze aan jonge kinderen hebt geopenbaard.”

 

Onze dochter van 5, die vrij angstig kan zijn, vertelde laatst ’s nachts dat ze had gedroomd dat ze heel bang was, maar dat God een pleister op haar plakte. De volgende ochtend kon ze zich haar droom niet meer herinneren, maar heb ik haar wel kunnen uitleggen dat wanneer ze bang is God haar niet alleen zal laten en dat Hij altijd bij haar is. Ikzelf, als moeder, was verwonderd over hoe God tot haar sprak, op haar niveau. 

 

In de Dikke Vriendenshow (YouTube) legt Herman Boon op een vrolijke, speelse manier uit aan kinderen hoe ze kunnen leren om Gods stem te verstaan; door te vragen, vertrouwen, (ver)wachten, luisteren en vervolgens hun indrukken op te schrijven. 

 

Hoewel Herman Boon het in zijn filmpje al heel duidelijk uitlegt, kan het voor jongere kinderen misschien nog steeds wat abstract zijn, want hoe kan je nou echt horen dat God tegen je praat?

 



Luisteren met de oren van je binnenste

Tijd voor een (leer)momentje samen met je kind! Want laten we het eens praktisch en concreet maken!

 

Actieplan: Teken twee grote oren op een stuk papier en knip deze uit. Vertel dat je meestal niet naar Gods stem luistert met je gewone oren, maar met de ‘oren van je binnenste’. Doe de oren aan beide kanten van je hart of buik en leg uit dat je Gods stem binnen in je kan ‘horen’. Als een zachte stem in je hart, of een gevoel in je buik. Of als een plaatje dat je aan de binnenkant van je ogen voor je ziet of een gedachte in je hoofd. God wil dus op heel veel verschillende manieren tot je praten. 

 

Ga nu rustig zitten met je kind en doe jullie ogen dicht. Vraag God of Hij iets tegen jullie wil zeggen. Vraag na ongeveer een minuutje wie er iets heeft gehoord. ‘Heb je iets gevoeld? Heb je iets gedacht? Heb je iets gehoord of gezien aan de binnenkant van je ogen?’ Door te oefenen ontdekken de kinderen misschien dat ze deze stem al wel vaker hebben gehoord. 

 

Toen Samuël door God werd geroepen, dacht hij eerst dat het Eli was. Na een paar keer luisteren (en met hulp van Eli) ontdekte hij dat het de stem van God was die hij hoorde. Zo mogen wij ook ontdekken hoe de stem van God klinkt, door vragen te blijven stellen aan God en naar Hem te blijven luisteren.

 

Smaakte de creatieve ‘oren-opdracht’ naar meer? En houdt je kind van creatief bezig zijn? Neem dan nog eens een gebedsmoment samen en vraag God of Hij jullie/ je kind een plaatje wil laten zien. Waar moet je aan denken? Wat zie je? Welk plaatje? Welke kleuren? Pak klei/ lego/ stiften/ verf en vellen papier erbij en… knutselen maar! 

 

Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. Contact