Onze dromen, niet vervlogen,...

Door: René & Janneke Don

Onze dromen, niet vervlogen,...

Wat een verhaal hebben René en Janneke Don te vertellen. Veertien jaar lang zijn ze in Australië werkzaam geweest voor de MAF (Mission Aviation Fellowship). Een avontuur dat ze eerst niet voor mogelijk hadden gehouden. Sinds maart 2023 wonen ze weer in Nederland met hun drie zoons van 13, 11 en 6 jaar, dus zochten wij ze op om hun ervaringen te horen.

 

Janneke had al vanaf jonge leeftijd een hart voor de zending. ‘Als kind schreef ik al in vriendschapsboekjes dat ik later zendeling wilde worden. Toen René en ik elkaar leerden kennen, raakten we samen betrokken bij het jeugdwerk in de kerk, maar er was voor hem helemaal geen sprake van dat we samen de zending in zouden gaan. Hij was software engineer en zag de combinatie van computers en Afrika nog niet voor zich. Voor ons trouwen (in 2004) heb ik het daarom heel bewust aan God overgegeven. Ik wist dat Hij het verlangen voor de zending in mijn hart had gelegd, maar wist ook dat God ons voor elkaar bestemd had. Dus elke keer als ik twijfelde, herinnerde ik mijzelf: ik heb het in Gods handen gelegd.’

 

 ‘Elke keer als ik twijfelde, herinnerde ik mijzelf: ik heb het in Gods handen gelegd.’ 

 

‘Zoals Janneke een verlangen had om zendeling te worden, had ik de droom om piloot te worden en tekende ik als kind al vliegtuigjes in mijn schrift,’ vertelt René. ‘Maar een opleiding is erg duur en ik heb slechte ogen, wat in de luchtvaart echt een probleem is. Wel kon ik als hobby zweefvliegen. In de zomervakanties gingen we daarvoor vaak met een club naar het buitenland. Tijdens één van die vluchten ging het mis. Ik had te weinig hoogte om te landen en crashte, waardoor ik mijn ruggenwervel brak. De prognose voor herstel was gelukkig goed, maar het was een spannende tijd. In de zes weken waarin ik plat moest liggen, stond mijn leven helemaal stil en kwam het op mij af: ‘Wil ik wat ik nu doe, mijn leven lang blijven doen, of wil ik meer?’

 

In die tijd speelde ik veel computerspelletjes en in één van die spelletjes heette een tegenstander Cessna (naar een fabrikant van vliegtuigen). Hij bleek een Nederlander te zijn, die in Australië een opleiding bij de MAF deed en daarna naar een programma zou gaan waar ze veel piloten nodig hadden. Ik wist dat de eisen in Australië minder streng waren en vroeg me af of dit dan was wat we zouden moeten gaan doen. Het leek onbereikbaar op dat moment; ik had mijn ruggenwervel gebroken en had slechte ogen. Maar het verlangen was er wel!

 

Na veel praten en samen bidden hebben we besloten om op die weg te gaan lopen. Zo zijn we ieder gesprek met de MAF ingegaan met het idee: ‘Dit is weer een stoplicht’ en ‘Heer, laat ons maar zien of het licht op rood, oranje of groen gaat.’ Dat is ook wel hoe we omgaan met het verstaan van Gods stem. Een schip kan je alleen maar sturen als het in beweging is. Zo geloof ik ook dat God wil dat we stappen zetten en dat Hij de richting dan wel wijst. Dat de medische keuring en verdere selectieprocedure goed verliep, was voor ons een bevestiging dat het goed was.’

 

‘Heer, laat ons maar zien of het licht op rood, oranje of groen gaat.’ 

 

Voor Janneke was dit proces heel bijzonder, omdat ze haar verlangen heel bewust aan God had overgegeven en God het nu Zelf weer naar haar toebracht. Dat voelde echt als een bevestiging van die roeping. ‘Ergens wist ik daardoor tijdens het hele proces ook dat het goed zou komen,’ vertelt ze. ‘Hoewel het een heel onzekere tijd was rond de selectieprocedure en visumaanvraag, hadden we vrede door alles heen. Uiteindelijk zijn we uitgezonden naar Millingimbi, een erg afgelegen eiland, dat bevolkt wordt door de Aboriginals. De omstandigheden hier waren best heel pittig, maar we hebben veel uit de Bijbel mogen delen.

 

 



Onze dromen, niet vervlogen,...

In 2015 zijn we verhuisd naar de hoofdbasis in Arnhem Land (Australië), waar René twee jaar later meerdere keren een netvliesloslating kreeg. Hiervoor moest hij naar het oogziekenhuis 1300 km verderop, waar hij uiteindelijk vier operaties heeft gehad. In die tijd was ik hoogzwanger en vroeg ik me te midden van die rollercoaster af of we onze roeping wel echt goed hadden verstaan, of dat we toch onze eigen idealen hadden nagestreefd. Maar we zijn in die tijd zo bemoedigd door medechristenen. Dat was echt van God. En de arts zei dat het wonderbaarlijk was wat er nog over is van René’s zicht, gezien de situatie. Bijzonder!

 

Na dit alles is René als operationeel manager aan de slag gegaan in Mareeba. We hadden namelijk sterk de overtuiging dat het nog niet klaar was bij de MAF. Ondanks dat dit voor ons als gezin een goede keuze was, ervoeren we ook dat dit een tussenstation was.

 

Toen we in 2022 met verlof waren, hadden we allebei het gevoel dat we weer terug moesten naar Nederland. Het was een gevoel van ‘hier horen we te zijn’. Hoewel we daar helemaal niet op aan het wachten waren, hadden we altijd gezegd: ‘We zijn in de zending geroepen, dan blijven we ook net zo lang tot we eruit geroepen worden.’ Er volgde bevestiging op bevestiging, dus zijn we acht maanden later naar Nederland teruggegaan.

 

‘We zijn in de zending geroepen, dan blijven we ook net zo lang tot we eruit geroepen worden.’

 

Inmiddels werkt René vanuit Teuge voor MAF Internationaal en werk ik als docent biologie op de school van mijn kinderen. We vragen God elk jaar om een woord voor het nieuwe jaar en dit jaar was het woord ‘groeispurt’. We zijn dus benieuwd naar wat er nog meer gaat komen!’