Samen ontdekken hoe God tot onze kinderen spreekt

Door: Joanneke

Samen ontdekken hoe God tot onze kinderen spreekt

Het beeld dat Juda kreeg

‘Mama, de dag van vandaag past wel een beetje bij het beeld dat ik vanochtend had.’ Zo vertelde Juda, toen ik naast hem op de bank zat en we het nog even over de dag hadden. Het was een pittig dagje, vol met gemopper op elkaar. Juda zat duidelijk niet lekker in zijn vel en dat lag ook voor een groot gedeelte aan mij, want ik was moe en had hierdoor niet de energie om overal goed op te reageren. 

 

Maar toen hij aan het einde van deze dag begon over een beeld, was ik gelijk alert. Hij begon te vertellen over het plaatje dat hij ontving toen hij nog in bed lag die ochtend. ‘Er waren allemaal kleine steentjes onderaan in een kuil en dat waren wij.  Midden tussen de stenen stond een grote steen en dat was Jezus. Aan de zijkant van de kuil waren allemaal grote stenen en dit is God, Die ons altijd beschermt. Bovenaan zag ik een zon en dit was de Heilige Geest, Die scheen als een Licht op ons.’
Hij zei: ‘Ik denk dat God wil zeggen dat Hij altijd bij ons is, ook als we het moeilijk hebben.’

Als moeder ontroerde mij dit. God wist wat Juda nodig had die dag. En ik vond het zo mooi dat Juda dit beeld deelde, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

En eigenlijk mag dit ook de normaalste zaak van de wereld zijn. Ook voor ons als volwassenen. Herkennen wij het als God ons ’s ochtends al wat wil vertellen? Nemen we de ruimte om daarnaar te luisteren?

 ‘Ik vond het zo mooi dat Juda dit beeld deelde alsof het de normaalste zaak van de wereld is.’ 

 

Zoals ik in de vorige editie schreef, oefenen wij zelf actief met onze kinderen samen in het verstaan van Gods stem. Dit is waarom Juda het ook meer en meer gaat herkennen, zonder dat ik hem erop moet wijzen.

 

‘Mijn schapen horen Mijn stem en Ik ken ze en zij volgen Mij.’ (Johannes 10:27) 

 

Dit vind ik altijd zo’n mooie tekst, wat betreft het verstaan van de stem van God! Als wij als schapen dicht bij onze Herder leven, zullen we ook gemakkelijk Zijn stem verstaan en Hem kunnen volgen.

Samen oefenen met je kinderen

Bij deze wil ik jullie een mooie oefening meegeven, om samen met jouw kinderen (of alleen) te gaan oefenen met het verstaan van Gods stem. Mocht je meerdere kinderen hebben, dan zou ik je aanraden om het eerst één op één met de kinderen op te pakken. Zo kun je ook echt een moment van rust en aandacht creëren.

Laat jouw kind zijn/haar ogen sluiten. Dank God dat hij een levende en sprekende God is en dat Hij vandaag ook tot jullie persoonlijk wil spreken. Bid ook voor bescherming door het bloed van Jezus, zodat er geen andere invloeden zullen zijn. Vraag samen of de Heilige Geest jullie harten wil vullen, want Hij helpt ons bij het verstaan van Gods stem.

 

‘Dank God dat Hij een levende en sprekende God is en dat Hij vandaag ook tot jullie persoonlijk wil spreken.’

Omdat het eerst nog moeilijk kan zijn om beelden te herkennen die God ons laat zien, helpt deze oefening de kinderen om zich er een voorstelling bij te maken.

Je zou het volgende kunnen voorlezen aan jouw kind als hij of zij haar ogen dicht heeft:

  • Denk eens aan de mooiste en fijnste plek die er bestaat. (Neem dan even een moment rust).

  • Waar ben je nu? 

  • Beeld je eens in dat Jezus nu voor je zou staan. Wat zou je dan aan Hem willen vragen?

  • Wat is het antwoord van de Heere Jezus aan jou?


Vervolgens kan je nog doorvragen over wat jouw kind gezien of gehoord heeft.

Voor sommige kinderen is deze oefening de eerste keren best moeilijk. Zo heeft onze jongste dochter er ook best moeite mee om dingen te onderscheiden en te benoemen. Maar oefening baart ook op dit gebied kunst!


Tot slot nog een paar tips:

  • Soms is het heel fijn om rustige aanbiddingsmuziek aan te zetten terwijl jullie samen aan het bidden en luisteren zijn.

  • Sommige kinderen vinden het moeilijk om onder woorden te brengen wat ze zien, maar vinden het wel fijn om te tekenen wat ze zien. 

  • De vorige keer deelde ik dat onze kinderen alle drie een schriftje hebben waar we indrukken die ze krijgen in opschrijven (woorden/ beelden/ liederen/…). Zo kun je het later teruglezen. Voor onze kinderen zijn het echt belangrijke schriftjes geworden. Een aanrader dus!

 Samen ontdekken hoe God tot onze kinderen spreekt