Vraag en Antwoord

Door: (F)Luister Nederland

Vraag en Antwoord

‘Hoe kan ik Gods stem horen te midden van alle drukte van het leven?’ 

 

Je kunt drukte ervaren op verschillende manieren, zowel intern als extern. Bijvoorbeeld door situaties waar je in eerste instantie geen invloed op hebt. Je kunt dan als het ware meegezogen worden door je omstandigheden. Of je bent druk in je hoofd, omdat alles wat je ogenschijnlijk moet doen belangrijk is. Een overvolle agenda, hoge verwachtingen van jezelf of anderen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel,… Corrie ten Boom zei eens: ‘Als de duivel je niet kan laten zondigen, dan zorgt hij ervoor dat je druk bent.’ 

 

Maar wat heeft de duivel daarmee te maken? Nou misschien wel dit; onrust is het tegenovergestelde van de rust die de Here Jezus ons belooft: ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel; want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht’ (Mattheüs 11:28-30). Dat betekent niet dat we nooit druk zullen zijn, maar Hij wil ons helpen en richting geven in alle dagelijkse dingen en we mogen leren om in Zijn rust te blijven. 

 

In Jesaja 30:21 lezen we: ‘Met uw eigen oren zult u een woord van achter u horen: Dit is de weg, bewandel die. Dit voor het geval u naar rechts of naar links zou gaan.’ Het is van belang dat we steeds in gedachten onze oren en ons hart keren naar Hem. Maar ook dat we onze rust bewaken, die we zo hard nodig hebben. ‘Er blijft dus nog een sabbatsrust over voor het volk van God, want wie Zijn rust binnengegaan is, die heeft zelf ook van zijn werken gerust, zoals God van de Zijne.’ (Hebreeën 4:9-10)



‘Kan ik Gods stem horen als ik zondig?’

 

Deze vraag laat zich eigenlijk het beste beantwoorden met een wedervraag: ‘Wat maakt dat je beseft dat je gezondigd hebt?’ Het antwoord daarop staat in Johannes 16:8 als volgt omschreven: ‘Als Die (de Heilige Geest) gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde...’ 


Wanneer jij je in je geweten aangesproken voelt over iets zondigs, is dat het teken dat de Heilige Geest tot je spreekt! En gelukkig stopt het daar niet. Het is juist een uitnodiging om tot de Here God te spreken; ‘Belijden we onze zonden, dan zal Hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van al het onrecht dat wij bedrijven’ (1 Johannes 1:9). De Here God spreekt om ons bewust te maken van zonde, maar meer nog om daarvan gereinigd te worden.