Werken en leven in afhankelijkheid van Hem

Door: Frans de Lange

Werken en leven in afhankelijkheid van Hem

Voor deze editie hebben we Frans de Lange gevraagd om zijn verhaal met ons te delen; zijn ervaringen met hoe God tot hem heeft gesproken tijdens keerpunten in zijn leven. Hij deelt met ons zijn eerlijke verhaal. Want, hoewel hun leven in afhankelijkheid van de Heer tot veel zegen heeft geleid, was het zeker ook niet altijd makkelijk. 

 

Frans: “Mijn eerste keerpunt was een heftige. Terwijl ik bezig was om het eendenbedrijf van mijn vader over te nemen, werd er een beroep op mij gedaan om wethouderskandidaat te worden in Harderwijk. De bevestiging van deze stap ontving ik door een hele goede verkiezingsuitslag. Wel betekende dit het einde van het bedrijf, waarmee ik mijn vader vreselijk teleurgesteld heb. Mijn vrouw Harmke en ik zeiden toen letterlijk: “Ons leven is in Uw hand, Heere. U mag het verder zeggen.”

 

Het volgend keerpunt kwam vijf en een half jaar later. Al op mijn 26e werd ik namelijk gemeenteraadslid. Toen ik er op mijn 41e al vijftien jaar in de Harderwijker politiek op had zitten, hebben Harmke en ik veel gebeden. Er was een verlangen om een christelijke organisatie te gaan dienen. Ondernemer zijn vond ik ook mooi, maar met politiek had ik soms een haat-liefdeverhouding. Het boeide mij altijd wel, maar al het politieke gedoe kon mij ook erg vermoeien. 

 

Op een dag kwamen er drie mensen naar me toe met de vraag of ik bij de Gemeente Elburg wilde solliciteren als burgemeester. Vanaf dat moment had ik direct sterk het gevoel dat de gemeenteraad mij hiervoor zou gaan kiezen, terwijl dat gezien mijn cv bepaald niet voor de hand liggend was. Echter, aldus geschiedde, en het ambt van burgemeester werd mijn nieuwe uitdaging. 

 

Bij alle stappen in mijn leven heb ik sterk ervaren dat het in Gods plan met ons leven paste en dat de Heer ook kracht en wijsheid gaf om de taak te volbrengen.

 

“Bij alle stappen in mijn leven heb ik sterk ervaren dat het in Gods plan met ons leven paste.”



Werken en leven in afhankelijkheid van Hem

Na negen jaar was er opnieuw het gevoel dat er iets anders moest komen. Ik had een sterk verlangen om de Heer op het christelijke erf te gaan dienen en er kwam iets op mijn pad dat ik erg interessant vond. Eén van mijn nevenfuncties was namelijk het voorzitterschap van Stichting GlobalRize, een jonge (startup) zendingsorganisatie die het Evangelie wilde gaan delen via internet. Marten Visser was daar in Thailand als zendeling mee begonnen en de toekomst zag er veelbelovend uit. 

 

Steeds meer mensen zouden online komen en langs een eenvoudige weg zou het Evangelie overal bekend gemaakt kunnen worden, zelfs op plaatsen waar ‘normale’ zending onmogelijk is. Zo zou de hele wereld het Evangelie kunnen horen.

 

Marten was enthousiast begonnen en voorzag een snelle groei van de organisatie. Maar wie ging dat organiseren? Marten is vooral een pionier, missionair en theoloog, dus ik zei tegen hem: “Maak maar een vacature voor een hoofd bedrijfsvoering”. Hij liet mij de vacaturetekst lezen en ik werd als door een bliksem getroffen. Deze vacature leek wel heel erg aan te sluiten bij mijn profiel. 

 

 “Ik werd als door een bliksem getroffen. Deze vacature leek wel heel erg aan te sluiten bij mijn profiel.”

 

Ik zei tegen Harmke: “Ik denk dat ik het heb gevonden”. Ze antwoordde direct: “Oh nee he”! Ze zag wel dat de vacature aansloot, maar de prijs zou wel eens hoog kunnen zijn bij deze stap. Hoewel ik net als Harmke ook veel twijfels had, was ik er toch vrij snel over uit. Ik vond het echter wel belangrijk dat we deze stap samen zouden zetten. 

 

Een lange zomer volgde, waarin de Heer niet leek te spreken tot Harmke. Tot zij tijdens een vroege ochtendwandeling met onze hond verzuchtte: “Pfff, Heer…”. En op dat moment viel haar oog op een voetgangersbord (een rond blauw bord met een groot poppetje en klein poppetje aan de hand). Het was net alsof de Heer tegen haar zei: “Kom maar, Ik neem je bij de hand.” Het gaf haar direct een bijzondere rust en ze is daarna zonder vragen achter mij gaan staan. 

 

Net als de jaren als bestuurder, waren ook de jaren die nu volgden niet altijd makkelijk, maar het is heel bemoedigend om te zien hoe GlobalRize zich heeft ontwikkeld. Het blijft vooral financieel een spannend avontuur, maar we mogen velen het Evangelie brengen. Inmiddels zijn er 400 mensen in Nederland actief voor GlobalRize en net zoveel in buitenland. 

 

Een mooie bevestiging van onze stap ontdekte ik eigenlijk pas een jaar geleden. Je blijft toch vaak wat twijfelen. In mijn geval zeggen mensen bijvoorbeeld nog steeds tegen me: “Wanneer word je weer burgemeester?” Maar ik ontdekte dat alle functies die ik eerder heb gedaan, ertoe hebben bijgedragen dat ik nu deze rol naar behoren kan vervullen. “De Heer heeft het mooi geleid”, zeggen we vaak tegen elkaar. We mogen – door gebed - leven in afhankelijkheid van Hem!”

 

“De Heer heeft het mooi geleid”, zeggen we vaak tegen elkaar. 

 

Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. Contact